Marturii si experiente - povestea nr.1

In urma reactiilor de tot felul primite la adresa demersului nostru cu minunata Petitie dar nu numai din motivul asta,ci si pentru ca am ajuns la concluzia ca desi internetul este sursa inepuizabila de informare ,uneori lipsa informatiei corecte si complete duce la controverse si la opinii aberante...am decis sa incep o serie de relatari reale,povestite si impartasite cu scop precis dar si cu mare durere de femei/mamici/paciente care au nascut la Maternitatea Ploiesti ,loc supranumit de presa si de cetateni ai urbei noastre drept "maternitatea horror" sau intamplari si experiente din Spitalul de Pediatrie "Petrolul".
Imi pare rau ca din pacate avem astfel de materiale de publicat ,insa cred cu tarie ca ceea ce stii te face mai puternic,experienta ne invata si informatia ne ajuta sa dezvoltam noi gandiri,concepte,ne modeleaza.

Undeva pe internet,pe un anume forum romanesc de parenting,sade frumos linkul catre petita noastra ,iar cativa membrii comenteaza pe baza ei. Majoritatea lor sunt persoane ce nu mai locuiesc in Romania,insa din Romania au plecat. Din spatele cuvintelor ,comentariilor si profilelor lor bag seama ca sunt persoane educate,care au o cultura. Nu ma surpinde absolut deloc dinamica discutiei,faptul ca unele comentarii nu au legatura cu mesajul petitiei,insa nu as vrea sa cred ca astfel de persoane,educate si cu anume valori,pot fi superficiale. Spun asta in ideea simpla ca atunci cand nu cunosti exact datele problemei ,cand citesti lucruri care sunt departe de vreo experienta de-a ta personala,logic ar fi ca inainte sa expui ceva despre acea situatie, sa te informezi,sa te documentezi. Insa dreptul la libera opinie este o certitudine,care fara doar si poate aduce dupa ea si dreptul la replica. Luati de cititi si judecati,va invit! Povesteste Oana, o mamica tanara si educata,experienta ei:

Am tot stat si m-am gandit cum sa incep si cred ca cel mai bine e sa incep direct, cu "povestea" nasterii micutului M in maternitatea Ploiesti, sau mai bine sa incep cu cateva zile inainte...si sa ii spunem CAPITOLUL I:

Joi 25.11 merg la o eco sa vad cat lichid amniotic am, doctora ce efectueaza ecografia imi spune ca dupa cum vede ea as naste in maxim 2 zile... Vineri 26.11 merg la consult la medicul ce mi-a urmarit toata sarcina(A.R) si imi spune dupa control ca o sa "nastem" marti si ca daca se intampla sa nasc sambata, duminica, ea nu este in localitate... ghici ce? am nascut sambata(oare ea nu stia dupa consult ca asta urma?...mi-e greu sa cred ca nu, dar mi-am dat seama de caracterul ei mult prea tarziu)...

Asa a fost sa fie sa nasc sambata pe seara un copil sanatos cu apgar 9 de 3500 gr sanatos(cel putin asa mi s-a spus mie pana a doua zi dimineata cand m-am putut da jos din pat sa ma duc la el).Dar sa le luam pe rand, de nascut am nascut la 18:45, la 19:00 se schimba tura de moase :) asa ca cea care s-a ocupat de mine a facut-o in asa fel incat sa nu intarzie acasa ceea ce mi-a creat neplaceri cel putin 2 luni de la nastere(nu intru in detalii).

A doua zi am vrut sa imi vad copilul si dupa multe intrebari "unde imi e copilul?" mi s-a spus ca a fost mutat de la etajul 5 la etajul 6 (pentru cine nu stie acolo este terapia intensiva), doar atat fara alte explicatii, orice mama s-ar fi ganditla ce e mai rau in momentul ala. Vreau sa ma duc sa imi vad copilul, ajung la etajul 6 dau de asistente si le intreb ce are copilul meu de a ajuns aici... raspunsul vine "nu putem sa va spunem, doar medicul o poate face" , ok...unde e medicul, raspunsul "nu este pentru ca e weekend, maine o gasiti pe doamna doctor" si eu docila, am inghitit raspunsul asta si tot ce am vrut a fost sa imi vad copilul...desigur dupa ce am platit( ca de fiecare data) "intrarea" si statul 2 minute langa patutul lui, neavand voie nici macar sa il ating ce sa mai zici de alaptat, de contact, de orice tine de relatia mama-copil.

Dupa doua zile de chin afla ca acest copil are stafilococ auriu in nas si gat dar eu sunt anuntata abia in a 5-a zi cand suntem mutati la etajul 2 cu explicatiile"are stafilococ auriu si de la tine l-a luat"..."de unde de la mine?",neonatologul nici macar nu solicitase vreo analiza de a mea ca sa poata afirma asta...dar nici eu nu aveam cum sa cer o analiza instrumentarelor lor... In orice caz urocultura era ok, lichidul amniotic era ok, dar copilul a luat de la mine ce a luat in conditiile in care eu nu am pus mana pe el 5 zile... noroc ca reuseam sa mulg cate ceva sa i se puna in biberon laptele meu pe care i-l dadea tot o asistenta.

Ne mutam la etajul 2 unde dau peste niste "muraturi" de asistente si o doctora care imi spune taios"stai linistita ca sunt altii mai grav ca fi'tu, o sa scape!" hai nu serios... si din blanda ce am fost eu pana atunci m-am gandit sa schimb foaia si am cerut si eu sa vad antibiograma pentru copilul meu(pe care nu o aveau dar i se administrase antibiotic pana atunci) si graficul cu evolutia lui. Explicatiile au fost urmatoarele..."pentru cat sunt de mici nu le mai facem antibiograme ca oricum le dam putin antibiotic" nu stiu care a fost explicatia dar dupa 2 ore de la discutia mea cu doctora in care i-am aratat ca eu ca ditamai omul am antibiograma la orice antibiotic am luat pe perioada sarcinii, m-a chemat sa imi spuna triumfatoare ca a primit antibiograma si ca antibioticul dat de ea de la bun inceput e printre cele la care stafilococul e sensibil.

Prima zi la etajul 2, prima zi cu M in brate (5 zile de la nastere) mi-l pun in brate sa ii dau sa suga...ooo daaa, copil care a vazut biberon timp de 5 zile si "muraturile" tipa la mine ca nu's in stare sa dau copilului sa suga(buna sustinere pentru alaptare). Urmeaza bineinteles plans, nervi, deznadezde, le rog frumos sa imi dea pompa sa mulg si sa ii pun in biberon ca sa nu mai arunc laptele pentru ca pana atunci asa am facut, o cerinta mult prea mare pentru ca"nu merge sterilizarea", pot sa inteleg ca nu ai decat 3 pompe, dar nu pot sa inteleg ca la asa spital mare nu merge sterilizarea, sau mai bine as intreba cum am reusit eu sa fac sterilizarea sa mearga dandu-i uneia niste bani...ciudat nu, cum 10 ron au apasat pe buton pentru a steriliza o pompa, pardon 3 pompe pentru a avea in ziua respectiva.

Asa credeam ca e rezolvata treaba cu pompele(mai ales ca insistasem si pe langa noul medic sa ii dau laptele meu), dar se schimba tura si incep iar"munca de lamurire" alti 10 lei pentru o pompa pe care de data asta trebuia sa o folosesc si sa arunc laptele pentru ca asistenta sefa nu e de acord cu muls in pompa si pus in biberon fiindca nu e igienic(ce sa inteleg ... ca sterilizarea de fapt nu e sterilizare??? sau ce?), oricum era mai steril din punctul lor de vedere si in regula sa mulg cu mana direct in sticla, dar am muls si pe furis am pus in biberon(din nou sustinuta alaptarea ) Noroc ca copilul meu a inceput usor usor sa suga si nu a mai fost nevoie sa imi tocesc gura si sa ma stresez pentru pompe sterile(sau nu).

Alta treaba care mi-a placut enorm la sectia de septici a fost ca ti se puneau la dispozitie halat, casca, masca (doar 1 set) pe care trebuia sa le porti de fiecare data cand veneai la copil dar nu ti se dadeau altele la fiecare masa ci erau aceleasi indiferent cat timp petreceai in spital...deci unde e grija fata de micii omuleti?... la ce bun ca eu luam halat, casca, masca si le puneam intr-o punga cand plecam de acolo si le scoteam cand ma intorceam daca cea de langa mine mergea cu halatul la wc sau le scapa pe jos? puteam la fel de bine sa vin sa-mi tin copilul in brate in sectia septic imbracata ca de pe strada...era acelasi lucru.

Am fost externati dupa 10 zile de la nastere cu asigurarea neonatologului ca M nu mai are stafilococ auriu, la doua zile dupa externare am refacut exudatele la o clinica privata si a fost gasit in nas. Deci...

O fraza nu mi-o pot scoate nici acum din cap si imi face parul maciuca de fiecare data cand mi-o amintesc..."Roaga-te sa nu scape ca altfel ma blestemi pe mine toata viata!", asta a fost spuna de doctora unei mame cu copil ajuns la ele in convulsii deoarece nu a fost ajutata la nastere(probabil nu a bagat bani nimanui in buzunar fiindca nu avea...). Nu stiu mai multe date despre copil insa pe mine m-a afectat groaznic ceea ce am auzit, chiar nu se putea "impacheta" mai frumos? nu era de ajuns ca mama aceea(om si ea) suferea deja?, unde ii era tactul doctorei care se presupune ca are ceva facultati...

CAPITOLUL II Nereguli din punctul meu de vedere(cadrele medicale care nu se regasesc in ce scriu aici, sa ma scuze, au fost si exceptii dar prea putine in comparatie cu majoritatea covarsitoare).

- lauzele sunt "ingrijite" cu apa rece dimineata si seara de catre asistente daca nu se cotizeaza

- umbla tot felul de dubiosi prin maternitate vanzand de la hainute de copii pana la lenjerie intima, cat am stat acolo s-au furat chiar si 2 telefoane in timp ce mamele erau la alaptat. Dubiosii pot intra oricand, sotii doar la orele de vizita daca nu se cotizeaza.

- liftierele croseteaza/ tricoteaza si isi vand produsele prin toata maternitatea prin intermediul infimierelor

- nu exista pompe sterile sau nu se doreste sa se dea din comoditate

- nu se sustine alaptarea, asistentele dau laptele praf numai ca sa se termine mai repede programul de "alaptat", nu ai venit cu 5 minute mai devreme de program(pentru ca esti cusuta pe peste tot si te misti greu), pac biberonul in gura si nu mai ai cum sa ii dai ca e satul...

- medicul la care am cotizat toata sarcina nu a binevoit sa vina sa asiste la nastere

- mizerie, geamuri prin care intra ploaia panze de paianjen(care nu se fac intr-o zi doua)

- lift a carei inspectie tehnica era expirata la momentul acela de 2 luni(nu stiu acum daca l-or fi reparat)

- o asistenta care avea grija de copii isi promoveaza chiar servicii pentru nunti/ botezuri, mai exact copilul ei face dansuri sportive... daca va intereseaza un program artistic puteti sa o contactati dupa ce plecati de acolo :)

- daca indraznesti sa ceri lenjerie curata/ camasa curata si nu platesti* ai noroc daca ti se aduc unele intregi.

Pe scurt maternitatea PLOIESTI e o intreaga fabrica DE FACUT BANI de la cel mai mic pana la cel mai mare prin diverse metode, nici nu imi mai vin in cap toate motivele pentru care eu am platit* desi platesc CAS ca sa imi asigur un confort minim. Din punctul meu de vedere daca lucrezi acolo si nu esti afacerist in furnicarul de nereguli, ori esti corect, ori nu foarte inzestrat.

Si altceva...de mai bine de un an M al meu e alaptat exclusiv, consider reusita asta doar meritul meu si nu al celor din maternitate, oare cate mame au renuntat la alaptat "datorita" LOR? Nu e de ajuns ca alaptatul sa fie sustinut doar prin afise, este nevoie de sustinere morala si ajutor din partea cadrelor medicale pentru un inceput de drum sanatos! Nu avem nevoie de fraze de genul"ai facut copil fiindca ai vrut, descurca-te!" ai alte asemenea...

Sper doar sa se schimbe ceva in bine cat mai repede!




Ei bine,draga cititorule,afla ca mai avem de povestit asa experiente ,care stau marturie ca gestul nostru nu este nici pe departe unul "demn de OTV" , ca noi,comunitatea asta de femei/mamici/sotii/parinti dedicam timp si energie pentru ca aceasta petitie sa fie un succes pentru ca suntem categoria aceea de oameni care FAC si ACTIONEAZA nu doar se plang sau fac politica si filosofie de catavenci, pentru ca avem dreptul sa ne cerem drepturi ce ni se incalca abuziv si zilnic si pentru ca preferam sa castigam chiar si experienta unei incercari asidue de a face schimbari intr-un sistem mult prea nociv si defect,decat sa ne lamentam si sa ne resemnam superficial cu o "soarta ce ne-o meritam ca popor"!


Va urma...

posted from Bloggeroid

1 comment:

  1. Unde mai pui ca cloramina folosita in baie ptr dezinfectare era aceeasi intotdeauna, i se schimba data de valabilitate de pe sticla nu si continutul...

    ReplyDelete

Drepturi rezervate MamaProject.Blog creat low budget cu mesaje high level. Powered by Blogger.