7 lucruri de retinut pentru baia nou-nascutului

Se intampla de multe ori ca proaspatul nou venit in familie, mica minune, sa fie o mare provocare pentru tanara mamica, cu atat mai mult la prima experienta. Am intampinat si eu treaba asta cu brio ,lucru care m-a facut sa ma informez fregvent despre lucrurile ce ma nelamureau in privinta copilei. Fragilitatea si nevoia de protectie a nou nascutului sunt lucruri care scot la iveala la mamica lucruri noi , trairi noi. Unul dintre momentele cheie in prima etapa de "convietuire" impreuna este momentul baitei bebelusului si dealtfel observam recent ca si unul care da emotii mari mai ales la inceput. Stiu mamici care nu au reusit sa faca asta deloc singure, ba chiar au rugat rudele sa o faca, de teama de a nu ii face cumva vreun rau copilului, lucru alimentat cumva de asaltul de "cunostinte" din jur care au tendinta nevoita, sa te faca sa te simti o mama nepriceputa. Insa fii fara grija, am sa-ti dau astazi cateva informatii care te vor ajuta ca in foarte scurta vreme sa devi o profesionista in baita bebelusului.

 Baia cu buretele in prima etapa

Se spune si la noi in diferite situatii ca in prima saptamana cel putin, pana cand buricul bebelului cade complet si este vindecat, baia trebuie evitata. Eu cred ca fiecare dintre noi trebuie sa adapteze informatia pe nevoia si valoarea personala. Principalul motiv pentru care nu este recomandata imbaierea in perioada asta este acela ca zona buricului trebuie sa stea cat mai uscata si curata pentru a evita o eventuala infectie, fiind o zona destul de sensibila.Oricum ar fi, nou nascutul nu se murdareste in perioada asta intr-atat incat sa necesite bai serioase asa incat, poti folosi cu brio baia cu buretele, fara cadita la inceput,folosind un burete natural, evitand zona obilicala, pe care in schimb o poti sterge cu grija cu alcool sanitar pentru a dezinfecta si a usca zona, ajutand la vindecare.


Tine-l pe bebe la caldura

Cand ii faci baita cu buretele, fa-o intr-o camera calda, insa nu exagerat, evita extremele. Spala zone mici, putin cate putin , cu buretele inmuiat in apa calduta, iar zonele ce nu le speli inca le poti acopeti cu un prosop, pentru a evita sa-i fie racoare cumva. Se va simti rasfatat si foarte iubit.

Nu spala prea des

Eu personal pana dupa perioada de inceput nu am aflat si nu am fost sfatuita in sensul asta, insa ulterior din cercetarile mele am inteles ca in primele luni, baia nu este deloc recomandata zilnic, asa cum se recomanda si se obisnuieste la noi si asta pentru ca imbaiatul zilnic usuca pielea, atat de sensibila la bebelus. Un alt motiv obiectiv este si acela ca pana la varsta cand bebele capata mai multa mobilitate de miscare si incepe sa fie mai activ, nu se murdareste mai deloc. In cazul asta, de ce spalatul zilnic? Nu este necesar. In primele luni este sufiecienta baia saptamanala, cu baita cu buretele intre timp daca este nevoie, crescand la de 2 ori pe saptamana dupa 4-5 luni. In felul acesta se evita uscare pielii foarte sensibile, cresterea sensibilitatii si pericolului de alergii.


Lavanda pentru relaxare

Cred ca stii deja ca lavanda are proprietati minuate de relaxare si nu e nimic intamplator faptul ca multi producatori de produse pentru copii o folosesc in compozitia cosmeticelor pentru bebelusi. Poti opta pentru orice fel de lotiune de baie si dupa baie, atentie insa sa fie special pentru copii. Recomandarea mea insa este aceea de a cauta produse 100% naturale,care nu sunt agresive cu pielea sensibila asa cum se intampla uneori cu cele din comert si care nu au adaugate parfumuri puternice sau tot felul de alergeni si "extraterestrii". Atentie insa la uleiurile esentiale, care sunt restrictionate si controversate ca si folosinta pentru sugari si copii. Documenteaza-te bine.
Dealtfel, iti recomand lavanda si tie , mami! 

Nu uita de hidratare!

Pentru a evita tendita rapida de uscare e pielii bebelusului, care este de 2 ori mai rapida decat la adulti pentru ca pielea este un organ care de la nastere urmeaza sa se maturizeze treptat si nu are parte inca de la inceput de filtrul hidrolipidic precum la adulti,pentru a pastra pielea hidratata,nu uita ca imediat dupa baie sa il rasfeti cu un masaj de hidratare folosind o lotiune naturala, fara parfumuri si aditivi sintetici. 

Atentie la temperatura apei de baie!

Nu uita ca nu te poti raporta la proprii senzori cand vine vorba de temperatura apei pentru baia bebelusului, pentru ca ceea ce tie iti pare cald pentru el poate fi fierbinte. Mainile noastre de adulti simt si proceseaza altfel caldura fata de trupul micut de bebe. Daca cumva nu ai un termometru special de baie, poti incerca apa cu pielea cotului tau iar daca apa ti se pare calduta este in regula. Oricum ar fi , indicat este sa nu-l bagi pe bebe in cadita dintr-o dataci sa  incepi cu talpita, iar daca cumva retrage piciorusul repede sau sesizezi discomfort, atunci trebuie sa reverifici temperatura inca o data inainte sa incepi baita.

Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat la baie

Un lucru cu care sunt convinsa ca suntem toti de acord. Insa din pacate se intampla inca accidente , chiar fatale, cu copii innecati lasati nesupravegheati , chiar si pentru 1 minut. Ai grija ca apa sa nu fie cantitaiv insemnata si indiferent de asta, nu uita ca sigurata copilului tau depinde de tine.


Baita bebelusului poate fi un moment minunat si disctractiv pe masura ce creste, copiii se bucura si iubesc apa, insa tu trebuie sa tii mereu cont de cateva aspecte de siguranta si protectie. Sper sa te ajute sugestiile mele. Baita placuta! 




2 comments:

  1. Bravo, ai dreptate în toate :) Eu am învățat lucrurile astea de la sine în timp...soțul fiind expertul ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa-i dam timpului timp sa ne invete si vietii iubire sa ne rasfete cum imi place sa spun. Felicitari sotului pentru implicarea activa!

      Delete

Drepturi rezervate MamaProject.Blog creat low budget cu mesaje high level. Powered by Blogger.