Metode de a promova copiilor lectura

Parintii contemporani sunt in marea lor majoritate interesati de ai oferi copilului suportul pentru a invata inca de tipuriu, inainte ca acesta sa isi inceapa efectiv programul educational. Sunt chiar cazuri in care aceasta etapa incepe destul de precoce, de la varsta de bebe a micutului. Atat parintii cat si expertii considera ca pentru un succes academic al viitorului adult , cititul si literatura tipurie reprezinta factor important. Procesul de invatare al unui copil incepe din mediul cel mai familial, unde alaturi de parinti se creaza poate o anume rutina pentru a stimula in diverse moduri creativitatea, imaginatiea si capacitatea de asimilare de informatie, logica si gandirea. Cititul este cu siguranta izvorul multor atuuri si performante, este calea simpla spre a asimila , digera si procesa informatia care este cel mai de pret lucru pentru dezvoltarea umana la un anumit nivel , cred eu aberand :).


Si pentru ca niciodata nu e prea devreme sa invatam lucruri bune si sa deprindem obiceiuri sanatoase , m-am gandit sa va transpun aici 8 idei de a promova catre copii lectura si literatura. Recent am vizionat un video scurt cu o fetita frumoasa care la varsta de 2 ani si jumatate citea pe litere cuvinte din carticele cu animale pentru copii. M-a inspirat catre ceea ce urmeaza sa va spun.

Asadar:


1. Citeste! Citeste-le copiilor zilnic sau cat de des. Aprovizioneaza-te mereu cu carti corespunzatoare varstei lor si incurajaza-i sa le rasfoiasca. Intreaba-i despre personaje si despre poveste, tine-i atentie aspura povestii, implica-i intreband despre litere, culori , fotografii. Stimuleaza-i sa fie implicati si atenti asupra a ceea ce le citesti si asupra a ceea ce ei vad in carte.



2. Stimuleaza-i prin orice cale din mediul lor!  Fa-le cunoscut inca de cand sunt micuti ce inseamna literele si cifrele. Imbogateste-le mediul lor folosindu-te si de asta. Foloseste de exemplu magneti pentru frigider cu aceste forme si scrie-le des numele lor sau numele diverselor obiecte cunoscute. Cu cat mai des vad litere si cifre si se familiarizeaza cu ele cu atat mai usor le va fi sa deprinda inca de mai devreme cititul si scrisul.


3. Eticheteaza! Copiilor le place mult sa indetifice cumva mereu obiectele ce le apartin. Te poti folosi de lucrul acesta punand etichete cu numele lor pe jucarii si pe lucrurile lor. Cu cat mai des vor vedea numele lor scris cu atat mai usor il vor recunoaste si vor invata sa-l citeasca.


4. Deseneaza! Ofera-le cat de des oportunitatea de a desena cu creioane , carioci sau orice altceva ce ai la indemana. Desenul este extrem de important in invatarea scirerii si citirii. In felul acesta invata repede si usor cum sa foloseasca o ustensila de scris, cum sa o tina corect, cum sa deseneze forme si linii de la care vor trece mai usor la sciere. Desenul este o metoda extraordinara de a stimula creativitatea si imaginatia copiilor tai.


5. Lectura de povesti! Alfabetizarea se bazeaza mult pe procesul implicarii in a face o poveste completa. Povestile implica un inceput, un continut si un final. Incurajadu-i sa spuna povesti complete ii ajuti astfel sa puna bazele unei alfabetizari de care vor avea nevoie in viata.

6.Inchide TV-ul!!  Rezista tentatiei de a folosi TV-ul pe post de babysitter pentru copii. Nu le permite sa aiba acces nelimitat si oricand la TV ajungand astfel sa vizioneze ore in sir programe poate nici indicate pentru copii. Stabileste clar momente din zi decicate altor activitati si lecturii, timp in care TV-ul trebuie sa fie inchis.


7. Power Down! Nu gaseam cum anume sa spun mai bine si asa a iesti :) Ca si cu TV-ul , inchide computerul, tableta, laptopul si bucura-te de momente de lectura cu copiii. Desi tehnologia noua poate fi o reala si eficienta sursa de informatie buna pentru copii de toate varstele, nimic nu se compara cu timpul petrecut citind impreuna cu copii si descoperind lucruri noi. Ai uitat cum e asta? Incearca!


8. Fii un model! Copii invata de la parintii si apropiatii lor.Daca cei mici te vad prinsa in lectura unei carti bune, vor dori si ei la randul lor la un momendat sa se bucure de asta. Obiceiurile bune au adesea radacini in familiei. Fii un bun exemplu!





Alfabetizarea precoce este de multe ori o buna metoda de a oferi copilului tau un start bun catre un succes academic ca si adult. Fa partea ta si stimuleaza-l si lasa-l pe el sa aleaga si sa decida ce anume il intereseaza sa cunoasca .

Sper sa revin curand cu idei despre lectura pentru tine , mami, pentru ca e o sursa inepuizabila de inspiratie si desfatare pentru minte si trup.
Te astept cu idei si completari! Multa inspiratie si voie buna la lecturat iti doresc!

No comments:

Drepturi rezervate MamaProject.Blog creat low budget cu mesaje high level. Powered by Blogger.