Lumea intr-o farfurie #Albania

LUMEA INTR-O FARFURIE este noul nostru proiect culinar de anul acesta.
Adica, ne-am propus sa invatam despre lumea ce respira la un loc cu noi pe aceasta planeta, prin intermediul bucatariei. Incercam sa gatim impreuna, sa descoperim si sa apreciem traditiile fiecarei bucatarii.

Ne-am inspirat pentru acest proiect din altul, mult mai mare si mai elaborat, cel al Sashei Martin, numit Global Table Adventure. A fost love at first sight! Asa ca ii multumesc Sashei pentru inspiratie, dar si pentru munca minunata depusa in acest proiect, ne-a usurat mult cautarile, ne-a dat un punct de pornire, un reper.

Noi ne-am decis sa incepem aventura noastra prin farfuriile lumii cu tarile din Europa, in ordinea alfabetica. Cand vom termina cu acest continent il vom anunta pe urmatorul, aici ZuZi decide daca vrea sa viram la stanga sau la dreapta.

Prima pe lista proiectului este ALBANIA.

Aflata in sud estul Europei si inconjurata de Muntenegru, Grecia, Macedonia si Kosovo, bucataria albaneza a imprumutat cate ceva de la vecinii sai, dar si cinci sute de ani de ocupatie otomana si-au lasat adanc amprenta. Am putea spune ca bucataria albaneza este un mix de bucatarie balcanica si mediteraneana. De aici si disputele in legatura cu diversele retete, ce si cui apartine. Eu de cand eram de varsta ZuZei stiu ca sarmalele sunt turcesti 100%, sosul de iaurt grecesc de la mama lui, iar ardeii umpluti sunt albanezi (asta o stiu de la niste albanezi din Eforie de la care mancam inghetate siropoase si le ascultam povestile delicoase la un pahar de braga, cand eram mica si insetata de toate cele de mai sus :D )





Salata Albaneza este un deliciu fresh. Ori pentru ca nu imi suradea mie combinatia de ingrediente, dar a fost peste asteptari de refreshing. Intr-adevar, conteaza mult faptul ca se lasa sa respire ardeiul si ceapa frecate cu sare, apoi se scurg de toata iuteala (nu sunt fan deloc the ceapa). Verdeata proaspata tocata face toata treaba si pune in evidenta celelalte legume, iar stafidele sunt cele care balanseaza condimentele (desi eu cred ca ar trebui hidratate macar 10 minute inainte de montarea salatei)
Reteta o puteti descarca de aici.




Ardei umpluti cu carne
Noi nu prea ne dam in vant dupa combinatia cu carne, si , la fel ca si sarmalele, le-am facut mereu cu legume si orez sau quinoa. Am zis sa le dam o sansa, mai ales ca nu mancasem de mult varianta cu carne. Si surprinzator sau nu, a fost delicios. ZuZi a mancat cu multa pofta si apreciere, ca si salata. I-am servit cu smantana si verdeata proaspat tocata, pentru ca suntem fani clorofila, si pentru ca ramasese tocata de la salata :P.
Reteta o puteti descarca de aici.




Rahat (Turkish delight)

Noh, pe asta n-am avut curaj sa il fac on my own, asa ca l-am cumparat de la un magazin turcesc din cartier, cateva bucatele, vrac, de frica sa nu ramanem cu el, stiind ca nici eu, nici hubby nu suntem prea incantati de acest desert. Si cam asa s-a si intamplat. ZuZi s-a strambat si l-a scuipat..elegant, in palma. Si nu s-a mai atins de el. Sa-l lasam albanezilor, sau turcilor (da, se pare ca este de origine turceasca, insa daca tot se gaseste pe toate drumurile din Albania, am zis ca il putem arunca in meniu lor), sau celui care l-a inventat. Pana atunci, daca vrea cineva sa se apuce de mesterit rahat, varianta asta dulce, o reteta faina am gasit aici.




Imi place foarte mult ca in bucataria albaneza se folosesc legume multe, condimente fresh dar si uscate, si destul de variate. ZuZi loves it too, mai ales ca ii fug ochii dupa nebunia de culori de pe blatul de bucatarie, nu are rabdare si gusta din toate, imediat ce au fost spalate si curatate, intreaba despre fiecare in parte ce rol are in 'magia noastra' (asta are ea impresia ca facem acolo). Plus ca toate miros....mmm..intr-un mare fel.




* Inspiratia acestui proiect intre mine si ZuZi a venit in urma vizitarii Global Table Adventure initiat de Sasha Martin, mama si ea, a unei fetite pe nume Ava, ce a incercat si savurat retete din 195 de tari. Va invit sa ii vizitati site-ul, sunt convinsa ca veti gasi multe lucruri interesante acolo. 


*Oricare dintre voi vrea sa ni se alature in aceasta aventura prin farfuriile lumii, are un blog sau vrea doar sa palavragim pe aceasta tema, feel free si lasa un comment mai jos, sau pe pagina de Facebook.


No comments:

Drepturi rezervate MamaProject.Blog creat low budget cu mesaje high level. Powered by Blogger.