Cum sa ajuti proaspetii parinti
Primele zile, saptamani sau chiar luni dupa nasterea mult asteptatului odor sunt momente memorabile pentru majoritatea parintilor, alaturi de sarcina si de nastere. Daca ai trecut deja prin experienta asta, sau chiar daca inca astepti sa aduni aceste amintiri minunate, pot sa iti spun ca perioada de inceput este una care necesita multa acomodare. Este o perioada solicitanta, atat pentru noul membru al familiei care ia cunostinta zilnic cu nou si imensul mediu nou in care urmeaza sa se acomodeze , dar si pentru restul familiei doritoare sa ii ofere odorului tot confortul necesar si toata protectia. Imi amintesc cum a fost, cu o nostalgie teribila, imi aduc aminte cata fascinare,cata iubire si cata mirare la orice gest , dar si cat stres, cata oboseala si cate mici probleme intampinate. Si pot sa spun chiar si din experienta personala ca uneori buna intentie a celor din jur de a ajuta in aceasta perioada nu s-a soldat mereu cu succes.
Azi m-am gandit sa iti ofer cateva sugesti despre cum sa ajuti in astfel de situatii. Fie ca e vorba de rude sau de prieteni, suportul si ajutorul in aceasta perioada este mai mult decat bine venit si mai mult decat folositor,insa trebuie sa tii cont de unele lucruri atunci cand sari sa ajuti. Sper sa te pot indruma cumva.
Daca ai sau ai avea copii, care sunt lucrurile pe care ai vrea ca ceilalti sa le faca sau sa nu le faca in aceasta prima perioada din viata micului bebelus ? Cum ai ajutat/ajuta tu in conditiile astea?
O saptamana plina de energie iti doresc!
Azi m-am gandit sa iti ofer cateva sugesti despre cum sa ajuti in astfel de situatii. Fie ca e vorba de rude sau de prieteni, suportul si ajutorul in aceasta perioada este mai mult decat bine venit si mai mult decat folositor,insa trebuie sa tii cont de unele lucruri atunci cand sari sa ajuti. Sper sa te pot indruma cumva.
1. Suna intotdeauna inainte!
In majoritatea situatiilor cand un bebe apare in familie toti apropiatii doresc sa il vada, sa il admire. Se intampla insa ca o mamica extenuata sa nu fie in masura sa fie o gazda si o companie placuta sau pur si simplu noii parinti poate doresc sa isi petreaca in linistea casei lor timp alaturi de noul membru al familiei. Asa incat, nu te sfatuiesc sa le apari la usa incarcat de jucarii. Suna intotdeauna inatinte pentru a verifica daca si cand e cazul sa ii vizitezi.2. Stai cu bebe.
Ofertele de babysit pot fi adevarate cadouri in perioada asta, atunci cand mamica este de acord si comoda cu asta si mai ales atunci cand ai deja o experienta cu nou nascutii. Este foarte probabil sa aiba nevoie de ceva momente de somn si odihna sau pur si simplu de timp petrecut pentru ea sau cu partenerul. Te poti oferii sa stai cu cei mai maricei in timp ce mama ingrijeste de mezin sau atunci cand ea are nevoie.3. Vino cu bucate :).
Chiar daca nu ai trecut prin asta nu e greu de imaginat ca in aceasta perioada cheful de gatit nu mai este la aceeasi intensitate, de multe ori oboseala spunandu-si cuvantul. Ok, poate taticul sa intervina si sa ajute insa daca poti, ii poti ajuta aducand bucate sanatoase gatite pentru a le permite lor ceva mai mult timp de petrecut impreuna cu noul bebe. E un gest mereu apreciat sa ai o masa de incalzit sau de dezghetat pentru atunci cand nu te simti in stare sa gatesti.4. Comisioane.
Mai toti parintii intra relativ repede intr-o rutina in ceea ce priveste programul zilnic, insa pana reusesc sa faca asta, treburile zilnice le pot da batai de cap. Poti ajuta foarte usor oferindu-te sa le faci diverse mici comisioane cum ar fi sa ii ajuti cu ce au nevoie daca si tu mergi la cumparaturi, sa iei copilul mai maricel de la gradinita sau scoala sau sa le oferi un drum cu masina undeva daca ei nu au o masina.5. Rasfata mamica!
Orice mamica stie foarte bine cum este sa nu mai poti aloca atat de usor timp unor obiceiuri personale la fel ca si inainte de bebe.Si cu tot programul incarcat si obositor, poate foarte usor sa se simta extenuata si deloc bine in pielea ei. Asa incat te poti oferi sa stai cu cel mic cata vreme ea se desfata cu o baie lunga si aromata, sau ofera-i posibilitatea sa isi reimprospateze lookul, va fi cu siguranta un boost de energie si vitalitate.6. Ajuta la treburile casnice.
Acestea devin usor mai putin prioritate atunci cand in casa este un bebelus minunat.Insa sunt necesare si trebuiesc facute periodic. Aici poti intervenii cu usurinta oferindu-te sa ii ajuti la ordine sau curatenie, oferindu-le astfel posibilitatea sa mai petreaca ceva timp cu bebelusul, mai ales acelor parinti care si lucreaza si nu au foarte mult timp la dispozitie. Nu este necesar sa intervii in forta sau sa insiti , insa chiar si mici detalii sau lucruri conteaza enorm atunci cand sunt bine primite.7. Fara sfaturi!
Unul dintre cele mai iritante sau stresante lucruri pentru proaspetii parinti, in special pentru mamica, este aversiunea de sfaturi de la bunici, parinti, vecini sau oricine altcineva care a mai avut copii. De multe ori oamenii nu vor sfaturi, nu le accepta. Asa incat, orice crezi, tine pentru tine. Nu uita ca nu este copilul tau, nu preuspune ca stii mai bine ce are nevoie sau nu. Ofera sfaturi doar atunci cand iti sunt explicit solicitate.8. Nu ii evita si nu ii uita.
In general cuplul care are copil, din cercul de prieteni, devine usor exclus pentru o perioada cel putin. Dintr-o data devine mai complicat sa ii inviti sa iasa asa cum obisnuiai, pentru ca mereu trebuie sa isi gaseasca timp si pe cineva sa il supravegheze pe micutul membru.Indiferent de asta, nu ezista si nu uita sa mentii contactul cu ei, au nevoie de timp si spatiu in afara statutului de parinte.Daca ai sau ai avea copii, care sunt lucrurile pe care ai vrea ca ceilalti sa le faca sau sa nu le faca in aceasta prima perioada din viata micului bebelus ? Cum ai ajutat/ajuta tu in conditiile astea?
O saptamana plina de energie iti doresc!
No comments: