Delicios de sanatos

Nu-i asa ca si tu cunosti bine dilema "ce mancam si noi azi?". Foarte probabil sa o stii, indiferent ca esti gospodina desavarsita sau aspiranta. Recunosc cu sinceritate ca mie imi este foarte familiara dilema asta si ca am momente cand parca simt ca am gustat din toate meniurile pamantului si nu mai stiu pe care sa-l aleg azi pentru masa de pranz.

Evident ca pentru a rezolva treaba asta trebuie sa tii cont de cateva lucruri, reguli si ai si nevoie de ceva resurse.
In primul rand, daca la masa de pranz pe langa adulti sunt si copii sau bebelusi, meniul clar se diversifica si mai mult, pentru ca nu tot ce mancam noi adultii este potrivit si pentru copii.Pentru ca hrana respectiv nutritia echilibrata a copilului este printre primele pe lista de preocupari a oricarei mamici sunt convinsa ca deja majoritatea stiu ce si cum sa pregateasca celui mic.Daca simti insa ca niciodata nu strica o informatie in plus si ca mereu avem de invatat cate ceva, m-am gandit sa-ti ofer eu cateva ponturi, asa online, pentru ca , "marele internet" este si de data asta aliatul nostru de incredere si o foarte mare resursa de informatie de care ai putea sa te folosesti si la capitolul asta. Ce sa mai cumperi carti de bucate, cand le ai deja frumos aranjate si pline de  fotografii care mai decare mai imbietoare, chiar la cateva taste distanta. Insa cu toate astea, va marturisesc ca ma gandeam zilele trecute sa imi cumpar totusi o carte de bucate, sa fiu asa "old school" :)) ...asta macar pentru momentele cand raman si fara inspiratie si curent in prize :)...
Revin la meniul special si va indrum catre un site util unde gasiti grafice lunare de introducere a alimentelor in diversificare , alimente interzise copiilor intre 4 luni si 4 ani   si chiar un grafic cu alimente laxative - antidiareice  care zic eu e foarte folositor. Evident siteul  http://retetebebelusi.ro/  , pentru ca despre el vorbesc, va ofera si o mare diversitate de retete structurate frumos pe categorii de varsta pentru a va facilita cautarea. Retete interesante mai puteti gasi si pe bucataras.ro  la sectiunea mancare copii . 

Dupa ce aranjam frumos meniul piciului din dotare, trebuie, este imperios necesar chiar, sa te gandesti si la meniul tau ca adult, ca parinte care are nevoie de foarte multa energie sa faca fata treburilor de peste zi. Eu sunt cel mai prost exemplu la capitolul asta, sunt de pus pe panoul "Asa NU" pentru ca mananc putin, sar mese, ce-i drept nici nu am fost eu vreodata o mare gurmanda si nici cu pofta de mancare nu stau prea bine in ultima vreme, deci nu faceti ca mine! bad, bad mommy! :) 
Si pentru ca tot am inceput cu un exemplu negativ , urmatorul pas spre unul pozitiv ,dupa ce am gasit sursa de inspiratie este alcatuirea unui meniu echilibrat. Ce intelegem prin echilibrat? In contextul acesta este o notiune complexa, personalizata in functie de cativa factori care tin 100% de consumator :) si anume : metabolismul, tipul de activitate pe care o intreprinde zilnic, varsta si evident alti factori personali ( echilibrul hormonal, intoleranta fata de anumite alimente, etc).Meniul trebuie sa mai fie si variat  pentru ca mineralele si vitaminele necesare metabolismului nostru se afla repartizate inegal in alimente si trebuie sa mai fie si suficient dandu-ne astfel energia necesara sa ne efectuam lejer toate activitatile de peste zi si mentinund-ne la o greutate potrivita.
Nu vreau sa fac prea multa propaganda pro diete sanatoase, pentru ca sunt convinsa ca si tu stii foarte bine multe dintre lucrurile pe care le insir aici legate de ce e bine si ce nu e bine sa mancam, cum si cand, insa depinde de fiecare dintre noi cum realizam toate astea, cata importanta si timp oferim si cate disponibilitatea avem sa traim in astfel de valori. Insa vreau sa te ajut cu cateva sugestii despre cum ai putea , daca vrei, sa faci din meniul tau zilnic, unul sanatos, potrivit nevoilor si posibilitatilor tale.
-Studiile recente legate de nutritie pledeaza in favoarea unei diete bogate in alimente de origine vegetala, fara grasimi animale, sau in cantitate redusa.
-Considera micul dejun drept cea mai importanta masa si, ca atare, asigura-ti suficient timp pentru a manca in tihna alimente energizante: pe baza de fulgi de cereale, cu lapte, iaurt, fructe proaspete si fructe uscate.
-Considera cina o masa pe care o poti elimina, sau macar incerca sa mananci mai putin; sunt indicate fructele proaspete si painea prajita.
-Consumul unor cantitati mari de fructe si legume proaspete reduce riscul anumitor tipuri de cancer si pe cel al accidentelor vasculare, ajutand si la imbunatatirea respiratiei.
-Incepe pranzul cu o salata si termina-l cu un fruct.
-Nu ciuguli intre mese, pentru a da timp stomacului sa digere si sa se odihneasca.
-Asezoneaza alimentele cu plante aromatice si evitati excesul de sare.
-Inlocuieste laptele integral cu lapte de soia sau cu lapte degresat.
-Consuma cat mai multe legume si fructe de sezon.
-Evita prajelile care fac alimentele greu digerabile; foloseste uleiul de masline.
-Evita alimentele astringente cum ar fi ceaiul negru, gutuile, painea alba, biscuitii din faina alba.
-Alcatuieste meniuri din alimente diferite ca aspect si gust, care se completeaza si sunt apetisante. (Spre exemplu, pui cu garnitura de orez si salata de sfecla rosie; friptura de vita cu sote de morcovi si mazare; chiftelute cu piure de cartofi si castraveti murati etc.). 
-Alimente ce pot fi consumate in orice cantitate: fructe, cereale - fulgi de secara, orez expandat, orez integral, zarzavaturi - salata verde, varza alba si rosie, morcovi, conopida, broccoli, vinete, napi, fasole verde, ciuperci, patrunjel, pastarnac, ardei gras, ridichi, ceapa, usturoi, dovlecei, andive, spanac, urzici, telina, castraveti, papadie (rucola) , alge, sfecla rosie, sparanghel, loboda, gulie, praz.
-Alimente ce pot fi consumate in cantitati moderate: fructe uscate, leguminoase - mazare, fasole uscata, linte, lapte si produse lactate - branza de vaci degresata, branza de capra, lapte de capra, oua (2-4 /sapt), peste - cod, macrou, stiuca, somon, pastrav, salaucarne - oaie, miel, iepure, vanat, vita, ficat, fazan, curcan, vitel.
-Alimente mai putin recomandate: dulciuri,carne de pui, carne grasa, grasimi,toate bauturile din comert,mezeluri.
- Sa nu uitam de necesarul zilnic de lichide, minim 2l /zi, este extrem de important.

Intr-o alimentatie echilibrata, trebuie sa tinem seama de proportia diferitelor substante care furnizeaza organismului energia. Spre exemplu, glucidele ar trebui sa aduca intre 55% si 75% din totalul caloriilor ingerate zilnic, grasimile sa nu depaseasca 30%, iar proteinele sa constituie intre 10% si 15% din totalul caloriilor. 
Acum, las la o parte cifrele, pentru ca sunt convinsa ca numaratul caloriilor din farfurie nu este tocmai un "sport" preferat, ba din contra uneori,  si iti prezint cateva site-uri, alegere pur aleatorie dintre cele care mi-au atras mie personal atentia, de unde poti sa iei ceva retete din care sa intocmesti meniul pentru toata saptamana. 
- poti manca cu pasiune retete prezentate de un maniac, bucatar maniac nu altceva :)
- te poti incanta in fiecare zi cu alta reteta de pe cartea de bucate virtuala e-retete
- incearca sa gatesti ca la mama acasa
- daca esti incepator/incepatoare intr-ale gatitului gasesti in retete usoare & ilustrate un ajutor de nadejde
- sau o poti lasa pe Laura sa te inspire si sa te ajute.
- pe coolinaria gasesti nu numai papa bun ci si o comunitate draguta, cu care iti poti impartasii propriile retete.

Cam atat cu vorbele, dupa atatea locuri "gustoase" ce le-am vizitat , iti doresc mult spor la papa cat mai bun si sanatos, multa distractie in bucatarie pentru ca bucuria si dragostea sunt foarte bune alaturi de sare si piper in mancare si cat mai mult echilibru, nu numai in nutritie ci in tot ceea ce intreprinzi, avem si suflet si minte de hranit, nu numai corp :)!

Te-am pupat pe suflet! :)

No comments:

Drepturi rezervate MamaProject.Blog creat low budget cu mesaje high level. Powered by Blogger.